Close

Theaterzalen door de jaren heen

Een theaterzaal of schouwburg is al jaren een begrip binnen ieder dorp, stad of land. In Nederland beschikt bijna iedere gemeente over een theater, sommige stammen uit de 19e eeuw terwijl anderen vrij nieuw zijn. In dit artikel gaan wij het hebben over theaterzalen door de jaren heen.

Theater

De geschiedenis van de schouwburg

In Nederland wordt eigenlijk voornamelijk het woord schouwburg gebruikt. Dit woord is bedacht door Jacob van Campen, bouwer van de eerste schouwburg in Nederland in 1637 in Amsterdam (Keizersgracht). Tegenwoordig wordt het woord nog steeds gebruikt en door iedereen begrepen.

Nederland kent behoorlijk wat theaterzalen. De oudste die nog steeds in gebruik is de Leidse Schouwbrug in Nederland. Naast gewone theaterzalen onderscheiden we ook nog het amfitheater, openluchttheater en het romeins theater. Daar zullen we het later op onze website nog over gaan hebben.

Waarom een theater?

Een theaterzaal is een zaal dat door middel van technische en logistieke voorzieningen gebruikt kan worden voor het vertonen, bijwonen, optreden en andere soorten voorstellingen. Dagelijks worden er nog optredens gegeven in theaterzalen door bijvoorbeeld cabaretiers, artiesten, drama en noem maar op. Het kan ontzettend leuk zijn om een show bij te wonen, en wij kunnen ook absoluut aanraden dit eens te doen.

Een ticket voor het bijwonen van een show in een theaterzaal kan behoorlijk prijzig zijn. Maar vaak is het absoluut de moeite waard, want je krijgt er namelijk een ontspannend avondje voor terug en dat is toch wel lekker wanneer je een week hard gewerkt hebt. Daarnaast is het vaak ook een hele ervaring om iemand live te zien in plaats van op je beeldscherm. Als je iemand live ziet, zie je pas echt hoe goed iemand in het echt is – en dat kan een hele ervaring zijn.